مقدمه
فاصله بین مفهوم مدیریت بحران کنونی تا مفهوم مدیریت جامع بحران، هنوز به اندازه کوتاهی نزدیک نشده بطوریکه مدیریت بحران همچنان نواقص و چالش هایی را پیشرو دارد. تغییر و ایجاد نگرشهای کلی درست از کلیه مراحل مدیریت بحران برای برنامه ریزان می تواند در ایجاد دیدگاه درست در آنها، نقش اساسی داشته باشد و منجر به توسعه و بهبود برنامه های مدیریت بحران شود. همچنین تعیین سطوح مدیریتی بر اساس شدت و نوع حادثه می تواند برنامه ریزان و مدیران را در برنامه ریزیهای کلان و استراتژیک مدیریت بحران کمک کند.
تغییر نگرش کلی در مدیریت جامع بحران
راه کار های اجرایی در زمینه مدیریت بهینه جامع بحران
یکی از راه کارها برای پیاده سازی برنامه جامع مدیریت بحران، تقسیم بندی سطوح مدیریتی و به دنبال آن برنامه های مربوط به آن می باشد. در این رابطه سه سطح تعیین شده، که عبارتند از شرایط اضطرار[2]، سانحه اصلی[3] و رخداد فاجعه[4].
مدیریت شرایط اضطرار
در این وضعیت، واقعه در سطح محلی می باشد و مسائل مدیریتی و سطح اصول مقابله با آن از استراتژی عملیاتی[5] تبعیت می کند متدولوژی مقابله با آن سیستم مقابله آنی[6] می باشد. این نوع روش مقابله عملیاتی را مدل برنز[7] نیز می نامند.
مدیریت سانحه اصلی
در این حالت، این سانحه منجر به خسارت شدید در سطح منطقه ای یا استانی می شود، متدلوژی مقابله با آن سیستم هماهنگ کننده چند سازمانی[8] می باشد که استراتژی مقابله با آن در سطح تاکتیکی[9] می باشد. این مدل به عنوان سیلور[10] معروف است.
مدیریت فاجعه
این حادثه منجر به تلفات و خسارات شدید شده که بر روی کل جامعه تأثیر گذار می باشد و کلیه مسائل محیط زیستی، تأسیسات زیر بنایی، اقتصاد، مسائل ملی و کارکردهای دولتی را مختل می کند. سطح مدیریتی مقابله با آن استراتژیک[11] می باشد و متدلوژی مقابله با آن متدلوژی مدیریت بحران[12] می باشد که در سطح استانی یا محلی صورت می گیرد. این مدل به مدل گلد[13] معروف است.
بعد از شناخت سلسله مراتب مدیریتی می بایست رابطه بین آنها در مدیریت جامع بحران مشخص گردد؛ که این سلسله مراتب را می توان با توجه به سلسله مراتب مازلو[14] مقایسه و بررسی کرد. بر طبق این نظریه در هر برنامه ابتدا می بایست مسائل پایه ای بررسی شود و سپس مراحل بعدی مدیریتی بررسی گردد(شکل شماره 1). در این سلسله مراتب، پایه ای ترین مسئله، مدیریت ریسک و استراتژی مربوط به آن می باشد. مدیریت ریسک شامل ارزیابی جامع کلیه آسیب پذیریهای جامعه و ایجاد بانک اطلاعات آسیب پذیری های جامعه با بررسی کامل خطرات بالقوه است جامعه و بعد کلان مدیریت و مباحث مربوط به برنامه ریزی استراتژیک را در بر می گیرد. بر طبق نظریه NFAA (1600)، برنامه های استراتژیک می بایست هر سه تا پنج سال بازنگری و به روز شوند. این برنامه ها شامل بیانیه های مأموریت[15] و چشم انداز[16]، رسالتها و ارزشها، برنامه چند ساله، اهداف راهبردی در همه حیطه ها، برنامه سالانه، قوانین و دستورالعملها و برنامه های کوتاه مدت در جهت پیاده سازی فرایندها و شاخصهای عملکردی می باشد.
بازگشتپذیری بازگشت پذیری |
برنامه بازتوانی |
بلند مدت کوتاه مدت |
برنامه مداوم |
بازنگری عملیات تداوم عملیات |
برنامه عملیاتی شرایط اضطرار |
مقابله پایدار مقابله آنی |
برنامه استراتژیک |
استراتژی مدیریت ریسک |
شکل شماره 1- سلسله برنامه های مدیریت جامع بحران - رتبه بندی بر اساس شبیه سازی سلسله مراتب نیاز های مازلو
بعد از تعیین برنامه های استراتژیک سازمان در جهت مدیریت ریسک، نوبت به برنامه کاهش[17] خطر می رسد که به دو دسته بعد و قبل از سانحه بر می گردد. تهیه مدل عملیاتی شرایط اضطرار[18] در گام بعد قرار می گیرد که به مقابله ها آنی[19] و پایدار[20] تقسیم می شود. به دنبال آن برنامه مداوم[21] و بازنگری عملیات و برنامه بازتوانی[22] می باشد ارزشیابی و پایش کلیه برنامه های تدوین شده براساس شاخص های عملکردی تدوین شده وانجام مانورهای متعدد برای ارزیابی وپایش برنامه های توسعه و بحران می باشد.
چنانچه گفته شد، برنامه های مدیریت بحران در سطح مقابله با شرایط اضطراری در سطح عملیاتی بوده، در رابطه با سانحه اصلی، تاکتیکی و در رابطه با فاجعه در سطح استراتژیک می باشد.
سطح مدیریت تاکتیکی با ساختار و برنامه سیستم هماهنگ کننده چند سازمانی انجام می گیرد. این سیستم وظایف زیر را بر عهده دارد:
شکل شماره 4- ساختار عملیاتی سیستم مدیریت آنی
بنابراین با توجه به موارد فوق، می توان گفت که مدیریت جامع بحران با توجه به سه سطح بیان شده انجام می گیرد که هر سطح آن برنامه های مخصوص خود را دارد (شکل شماره-5).
Senior Elected Official مقام رسمی ارشد
|
رئیس بخش |
مدیریت شرایط اضطرارICP |
مدیریت شرایط اضطرارICP |
مدیریت شرایط اضطرارICP Incident Command Position ICP |
مرکز عمایلت شرایط اضطرارEOC Emergency operation Center بخش
ICP ICP |
MULTI-AGENCY COORDINATION GROUPSگروه هماهنگی MAC |
سازمانها |
سازمانهای محلی |
سازمانهای مقابله |
تاکتیکی
عملیاتی
شکل شماره 5- طبقه بندی سطوح مدیریتی و مدل مدیریت جامع بحران
نتیجه گیری
مسئله برخورداری از نگرش و دیدگاه واقع بینانه و درست مدیریتی و متعاقب آن برنامه ریزیهای مدیریتی برای مدیریت و مقابله با بحران، مهمترین عامل در پیاده کردن رساله و ماموریت مدیریت جامع بحران می باشد. به دلیل گسترش سازمانهای ملی و بین المللی، شرکت های فراملی و سازمانهای غیر دولتی، هماهنگی و مدیریت سازمانی دارای پیچیدگی خاصی در اداره جوامع می باشد. بنابراین سطح بندی میزان بحران و برنامه های مدیریتی مربوط به هر یک می تواند راهنمایی برای مدیریت جامع بحران قرار گیرد.
مراجع
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4865033
http://www.worldbank.org/ieg/naturaldisasters/docs/executive_summary.
http://www.paydarymelli.ir/tabid/165/articleType/ArticleView/articleId/1310/categoryId/73/-----.aspx
[1] Homeland security system program
[2]Emergency
[3] major disaster
[4]Catastrophic event
[5]Operational
[6] Incident Command system
[7] Bronze
[8] Multiagency Coordination centers
[9] Tactical
[10] silver
[11] Strategic
[12] Crisis management
[13] Gold
[14] Maslow"s Hierarchy
[15] Mission
[16] Vision
[17] Mitigation plan
[18] Emergency Operation plan
[19] Immediate response
[20] sustained resumption
[21] continuity plan
[22] recovery plan